Man får seg de merkeligste slag i
trynet. En rask googling etter en passende mat- og vinkombinasjon i
forbindelse med en artikkel om polets forestående nyåpning på City
Nord, brakte meg sporenstreks til nettstedet forskning.no. Det var jo
betimelig all den tid vår egen forskningsanstalt, UiN, nettopp hadde
avsluttet sine Forskningsdager med et tett og krevende program.
Det viser seg nemlig at ost og vin er
svært dårlige partnere på en lørdagskveld. Eller en hvilken som
helst kveld, for den del. De passer rett og slett ikke sammen, noe
som også kan sies om femti prosent av de merkelige
parsammensetninger som setter til livs store mengder av sorten. All
forskning tyder nemlig på at ”mann og kvinne” er tilnærmet like
inkompatibelt som ”ost og vin”.
Det er University of California som har
smattet og smakt seg gjennom et antall viner og oster, og elleve
skarpe tunger ble direkte sløvet av ost. Vinens nyanser forsvant
under belegget av gorgonzola og mozarella. Sterkt bedrøvet, og
bedøvet, kunne panelet meddele verden at alt som stod igjen i sin
fulle smaksfylde var smaken av smør(!). Nå aner jeg ikke om gjengen
hadde alle sine fakulteter intakt etter seansen, men mye tyder på
det. De ble nemlig ledet av en myndig professorinne med et veldig
tysk for- og etternavn. Der i gården er det Ordnung som gjelder.
Etter å ha kommet seg til hektene
kunne ikke forskerne gi noen rimelig forklaring på hvorfor osten ble
som narkose for vinen, og det ble spekulert i avanserte kjemiske
forbindelser. Nå ligger denne undersøkelsen såpass langt tilbake
som i 2006, og i California foregår nå helt andre rusmessige
eksperimenter. Kanskje sitter professorinne Haymann med et nytt panel
og tester hvordan cannabis og sjokolade går sammen? Kommer den rus-
og matkombinasjonen til å falle i fisk, vil det blir et hardt slag
for alle himmelhunder.
Men la oss legge bort pipa, og
konsentrere oss om ost. Den har vært kjent i over 3000 år, og
ur-osten oppsto ved at noen varmet opp og blandet melk med løype. De
kunne umulig vite at løype er et enzym som får ostestoffet i melka
til å koagulere, og at det framstilles fra en av magene på en kalv.
(Den har som kjent flere stykker). Jeg tror heller at noen prøvde å
koke en kalvemage i melk, og fikk ost i stedet. Jeg har hørt om
verre kulinariske katastrofer, hvor rakfisk, Grandiosa, møsbrømlefse
og haggis frembringer frysninger på enhver smaksnobbs rygg.
Norge er et lite osteland. Vi lager vel
bare to typer, Jarlsberg og brunost, og sistnevnte har satt sinnene i
kok. Gudbrandsdalsosten, eller G35 som den også heter og som ikke må
forveksles med G8, ble oppfunnet i 1863 av budeia Anne Hov på
Solbråsetra i Sør-Fron. I dag produserer Tine G35 i Lom og Skjåk,
men nå skal de spare penger og flytte produksjonen ut av dalen.
Arne Brimi og en rekke andre feinschmeckere står bak en Facebook-aksjon som vil beholde osten i dalen. Det får de sikkert ikke til
kjenner vi Tine.
Jarlsberg, derimot, er en hvit ost
utviklet av bonde og gründer Anders Larsen Bakke på Bakke gård i
Vestfold. Osten er omtalt første gang i 1855, men rundt 1900 ble
produksjonen nedlagt. Og det var ikke før 1950 at nok en professor
forsket fram en mer moderne variant, at Jarlsberg kom tilbake på
brødskiva. Hans navn?
Ola Martin Ystgaard.
Livet er sannelig merkverdig.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar