Den senere tid har det rast en liten
debatt om våre livstrette barns matvaner. I den grad de har vaner.
Det har man under tiden fått rikelig tid å spekulere i, men det er
ikke mitt anliggende nå. Derimot myndighetenes velmente forsøk
på å tilby ferdig påsmurt skolemat til sultne elever. Det gikk som
kjent ad undas. Maten ble kastet, og i stedet pakket man seg full av
sukker og junk.
Alt var ikke bedre før, selv om min
generasjon ynder å påstå det. Skolematen på slutten av 50- og
begynnelsen av 60-tallet er ikke egnet til å imponere dagens
ernæringsguruer. Men vi spiste den opp. Alternativet var å forgå i
en blanding av hungersnød og skjørbuk. For mitt vedkommende besto
skolematen i syv år av to skiver med brunost. Jeg var ikke
noe matmenneske i mine første år i jammerdalen, og entret
barneskolen med 19,5 kilo dødvekt. Det skal ikke mye næring til for
å holde liv en så liten skrott. Men noe måtte man ha. Så det ble
til at skolematen ble satt til livs.
Å skulle gå på kooperativet for å
handle skolemat var utenkelig. Av flere grunner. For det første
solgte de ikke en eneste brødskalk eller et fattig wienerbrød, og
for det andre var det forbudt å reke på butikken. Ikke hadde vi penger. Vi måtte ha lapp
med hjemmefra hvis vi skulle dit. Så det ble å ørte i seg
grovstompen som la seg på toppen av den spiseskjeen med tran man
hadde lepjet i langfriminuttet. En grusom blanding som i dag
ville ha medført påtale fra både departement og barneombud. Men vi
holdt ut, og jeg så ikke antydning til verken avmagring eller isterbuk i
noen som helst form. I dag går mange 12-åringer rundt som de hengende
mager i Babylon.
Det var ikke før vi kom på gymnaset
at brødskiva og brunosten forsvant. Da åpnet det seg helt andre
kilder til å stille ens smule hunger. Nemlig Fygle på hjørnet
Torvgata/Parkveien. Den gang en sober butikk med litt fornem kolonial
bestyrt av søstrene Fygle og en bror i lyseblå lagerfrakk. De ble
våre leverandører av kongelig norsk bakverk. Når jeg tenker på
hvor mange skolebrød, frøbrød, lange melisstenger og runde
meliskringler, boller med og uten rosiner og annen elendighet vi hev
i oss på tre år, så grøsser jeg.
Og det har bare akselerert. Vi var 18
da vi begynte å skeie ut. Nå er de åtte. Så hva gjør en lutret
forelder når ungene ikke vil spise det man foreslår? Når de remjer
på det verste og skjeller ut hele husholdningen? Da betaler man seg ut av
skjærsilden. Det er minste motstands vei. Den smale vei, den som
kanskje kunne ha endret barns matvaner, er som kjent bestrødd med
torner og kun farbar for de ekstremt nerve- og kjeftsterke. Det
skal nemlig noe til å ta opp kampen med en rabiat tenåring som har
gått løs siden han ble plassert i barnehage rett etter at
navlestrengen ble kappet.
Vi får de politikere og barn vi
fortjener. Men det våre barn ikke fortjener er et liv med
diabetes og overvekt.
Tran, grovbrød og brunost vil i slikt scenario
virke direkte eksotisk.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar