8. jan. 2016

Røykekutt


(Nyttårsforsett nummer 1 er  å slutte å røyke. Mine tanker går til alle som lider Helvetes kvaler i kampen mot nikotinen. Selv klarte jeg det etter nesten 40 år.)

Etter ikke å ha frekventert vårt litt hemmelige røykerom på over et år, er det faktisk tid for å slå seg litt på fuglebrystet og erklære at jeg endelig har fått røyken på armlengdes avstand. Det har faktisk gått over all forventning. Så lite abstinenser har jeg hatt, at den eneste forklaringen må være positive seinskader etter røykehypnosen jeg gjennomgikk for fem år siden.

Du finner dem på alle plattformer. Dinosauriske som digitale. Røykekutterne. De aller fleste opererer som hypnotisører. De har titler som DipHyp og er Members of A.E.P.H, hva nå det enn kan bety, og setter inn litt mystiske rubrikkannonser i lokalavisene.  og på sosiale medier. 
”Nå kan du slutte å røyke. Bestill time nå!” 
Jeg så gjorde, og satte meg i en god lenestol med de bangeste anelser. De skulle vise seg å være ubegrunnede, alle som én.

Oppslagsverk beskriver hypnose som en transetilstand som oppleves som en konsentrert avspenning satt i verk av en annen person. Rundt ti prosent av befolkningen lar seg ikke hypnotisere. De må kutte røyken på annet sett, og å legge tobakken på hylla er noe av det vanskeligste valg man blir stilt overfor i livet.

Det er et merkelig fenomen, men røyken holder seg med venner som vi også er svært glade i. De er selvsagt giftige alle som en. De to beste vennene er koffein og etanol, og et tankekors er at det finnes avrusingsklinikker for alt fra alkohol, stoff, sex og sukker, men ikke for nikotin. Derfor er et av de mest solgte legemidler røykekuttmedisinen Champix, og diverse mer eller mindre vellykket nikotintyggegummi eller plaster. Og en og annen hypnotisør.

Ser man på antallet røykere, så har det gått markant ned de siste tiår. Det er en klar endring i våre røykevaner, og det mest gledelige er at ungdommen vender ryggen til nikotin. I Norge røyker 10-12 prosent av 15-åringene daglig eller ukentlig, mens tallene for voksne røykere ligger rundt 30 prosent. Det er høyt, men kan ikke sammenlignes med tallene fra 70-tallet. Det var da profilerte tv-kjendiser satt med sine dampende piper i studio, og sendte ut røyksignaler til befolkningen om at dette var helt ok. Den en gang så utskjelte røykeloven må også skrives opp på listen over positive bidrag til nasjonens forbedrede helse.

Selv om snus har overtatt noe for røyking blant ungdom, er andelen røykere på kraftig vei nedover. Opplysningskampanjer og medias stadige påminnelser om risiko for hjerteinfarkt, kreft og KOLS har satt en støkk i befolkningen. Ikke minst hos de unge. 

Ungdomsskolen er en kritisk periode, og i 13-årsalderen røyker bare 1-2 prosent daglig eller ukentlig. To år etter har dette steget til 9-12 prosent, og jentene er de ivrigste. Det er i ungdomsskolen støtet må settes inn. 

En bredt anlagt statlig skremselskampanje, gjerne koblet med sukkerets forbannelse, hilses velkommen.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar